Logowanie Rejestracja

Rurouni Kenshin

3810 2
Qbex Vip
Wczoraj skończyłem oglądać sobie tę wspaniałą serie, razem z jej 6 OAVkami i jedną kinówką.
Rurouni Kenshin jest anime w stylu samurajskim spod ręki Nobuhiro Watsuki. Akcja dzieje się 10 lat po ustanowieniu epoki Meiji, która diametralnie zmieniła ustrój i kulturę Japonii po prawie 300-letnich rządach szogunatu Tokugawów. Głównym, a zarazem tytułowym bohaterem jest Himura Kenshin - ronin, który podczas Rewolucji Meiji wsławił się zabójstwem setek ludzi. Wtedy znany jako "Hitokiri Battousai" (coś w stylu Battousai Zabójca), dziś jest wędrującym samurajem próbującym odpokutować za swoje czyny. Jego znakiem rozpoznawczym jest blizna w kształcie krzyża na lewym policzku oraz sakaba (miecz z ostrzem po przeciwległej stronie). Na początku serii przywędrowuje on do Tokio, gdzie poznaje Kamiyę Kaoru, dziedziczkę stylu Kamiya Kasshin Ryu, właścicielkę małego dojo, które zostało opuszczone w wyniku zbója podającego się za Battousaia i mordującego ludzi. Kenshin go pokonuje w ramach wdzięczności Kaoru proponuje mu zamieszkanie w jej domu, pomimo tego, że dowiedziała się o jego przeszłości. W następnych odcinkach poznają swoich przyszłych przyjaciół, Sagarę Sanosuke, podczas rewolucji członka Sekihoutai oraz sierotę Myojin Yahiko. Anime jest podzielone na kilka sag, związanych z głównymi wrogami. Jest na prawdę warte obejrzenia. Jeszcze bardziej zachęcam do zobaczenia OAVek. Pierwsze 4 - Tsuioku Hen opowiadają o przeszłości Kenshina, jego zyciu w trakcie rewolucji, natomiast dwie ostatnie - Seisou Hen opowiadają o wydarzeniach mających miejsce po zakończeniu serii. OAVki te bardzo pobudzją do refleksji, pod koniec ostatniej zakręciła mi się łezka w oku.
Chociaż anime te jest dosyć stare (czasy DB, lata 96-98) to zasługuje na jak najlepsze noty. Zastanawiam się nawet czy nie postawić go na pierwszym miejscu listy ulubionych anime...tak więc, co tu dużo mówić? Gorąco polecam!
Pozdrawiam.
P.S. Zapomniałem dodać że serię polecił mi vaderek xD

też polecam to Anime w mojej liście ulubionych jest na 1-szym miejscu wraz z DB

Odpowiedz w temacie:

Brak uprawnień aby odpowiedzieć.