Logowanie Rejestracja

Kolekcjonerstwo

7052 9
Tak jak w temacie... chciałem zapytać Was co w swoim życiu zbieracie (lub kiedyś zbieraliście)
No ale zacznę moze od siebie... Prawda jest taka, że ja jak byłem młodszy kolekcjonowałem baardzo dużo rzeczy. Matka ciągle się mnie czepiała, że mam śmietnik w pokoju i trzymam praktycznie wszystko co się nie rusza xD W sumie do tej pory tak jest xD Z drugiej strony jak coś potrzebuje któryś z domowników to ciągle słychać to samo..."Idź do Mariusza, on pewnie to ma" xD Widocznie od zawsze lubiłem zbierać różne graty... Oczywiście sam najchętniej też bym to wszystko powywalał, no ale zaraz odzywa sie we mnie głos... "a może to się kiedyś przyda"... tak więc mam pewnie gdzieś u siebie w pokoju stare kolekcje m.in.
- turbówki (wiecie co to było ? xD takie obrazki samochodów umieszczane w gumach do żucia xD) - kapsle (kiedyś było tego pełno ale na szczęście większość wywaliłem... ile śmieci można trzymać ? xD) - znaczki (ze 3 klasery gdzieś leżą i gniją xD) - części elektroniczne (są to kupione zestawy do zlutowania, które po złożeniu leżą gdzieś i się kurzą... ale poza tym gdzieś w pudełkach mam praktycznie wszystko co z elektronicznych przedmiotów przestało działać.. jakieś zegarki, aparaty fotograficzne z lat 80/90 tych xD i tego typu podobne... nie mam pojęcia po cholera to trzymam) - modele do sklejania (takie z plastiku... samoloty, statki itp...) - resoraki (też się pewnie gdzieś znajdą... tak z 200 sztuk xD) - plakaty piłkarskie (setki z setek gazet), w sumie także i samochodowe z Moto Magazynu... - szklanki Coca Coli xD (ehh... ze 20 w pokoju...) - płyty CD (zarówno z filmami jak i grami... to samo muzyka...) - dyplomy (z przeróżnych zawodów... +oczywiście jakieś tam medale, puchary itp) - puszki po napojach (co prawda teraz nie mam już ani jednej sztuki... ale kiedyś były tego całe półki...)
i jeszcze pewnie wiele różnych śmieci których nie wymieniłem...
Z tego wszytkiego co prawda już nie korzystam... jedyne do czego wracam czasami to elektronika, która często się przydaje... Co jakiś czas kupuje jakiś układ scalony do zlutowania jak np ostatnio wyłącznik do telewizora... Nie ma to jak widzieć mine ojca jak mu się TV sam wyłącza xD
pzdr

Qbex Vip
Noo, dobrze wiem co to jest, miałem praktycznie to samo, co Ty, tylko że hmm...w mniejszych ilościach xD Może wymienię:
- Naklejki z samochodzikami z Turbo - Naklejki z Pałer Rendżersami w gumach chyba o tej samej nazwie ;p - Kapsle z Pokemonami - Kapsle z innych anime zepsutych w Polsce... - Karty z DB (ale bardzo mało :( ) - Pistolety na kulki (no co? xD) - Nazbierało by się jeszcze sporo, ale nie spamiętam wszystkiego :P
Pozdr.

Pinka Redaktor
Rzadko to się zdarza ale jednak muszę się wypowiedzieć :D
Niestety moje wszystkie półki sa zagracone wieloma szpargałami, zarówno tymi z dzieciństwa jak i tymi z niedalekiej przeszłości. Mam sentyment nawet do zwykłej kartki papieru, którą kiedyś mi ktoś dał tak o sobie bo nie miał co z nią zrobić, ale może od początku. Od dziecka miałam taką swoją półeczkę gdzie stawiałam różne figurki, świeczki, breloczki i takie inne, miałam też takie czerwone malutkie wiaderko w którym leżały jakieś błyskotki i co tydzień zalewałam je wodą nie wiadomo po co :D ( do tej pory to wszystko stoi tylko nie podlewam błyskotek xD ) potem zaczęłam zbierać inne rzeczy, i zostało mi to do teraz. Zawsze myśle tak samo jak Rep "może kiedyś się przyda", albo wydaje mi się, że jak coś wyrzucę to za jakiś czas będę chciała coś powspominać i to wygrzebać.
No więc zbierałam takie rzeczy jak:
-Wszelkie możliwe kapsle z chipsówi i naklejki z gum -Inne naklejki na punkcie których miałam obsesje :P (do tej pory mam moze z 500 sztuk i oczywiście szkoda mi ich oddać, wyrzucić lub zwyczajnie powyklejać :() -Butelki, buteleczki po perfumach (do dziś mi zostało) -Jak już wyżej wspomniałam, różne kartki, np rysunki narysowane na szybkiego na lekcji czyli jednym słowem bazgroły, które wiekszosc osób by wyrzuciła ;p -Pocztówki -płyty, dobre czy nie dobre, nie lubię ich wyrzucać :D -Kuba zbierał pistolety, ja za to zbierałam z koleżanką kuleczki do tych pistolecików xD tyle że co raz znajdowałysmy to inny kolor, i nie wiedziałyśmy skąd się biorą więc bardzo nas fascynowały... -świeczki -stare gazety, takie jak Brawo girl, Brawo, Popcorn (mała byłam no :()
No i chyba wsio :)

poldek890 Naczelny
Ja zbierałem różne rzecze już od 5 roku życia a zaczęło się od jakieś błyskotki zobaczonej na wystawie sklepowej ( nawet nie pamiętam co to było ale na pewno to mam w domu). Od tego momentu moja manie zbieractwa rozbujała się na dobre aż do chwili obecnej choć teraz nie co ostygła i zwolniła zwoje biegi. W moim posiadaniu znajduje się już: - breloczki wszelakiego rodzaju ( od nich zacząłem) - naklejki samochodzików z gum ( potrzebowałem kupić na nie klaser na znaczki bo już nie wiedziałem gdzie je trzymać) - karty pokemon i magic ( piękne czasy, które wspominam z łezką w oku) - karty Chio z DB - kapsle z chipsów ( pokemon itp.) - roboty - zrobiłem parę zielników z roślinami ( mama zaczęła mnie wyklinać z powodu bałaganu) - kapsle od butelek - znaczki pocztowe ( nie poczułem do tego zamiłowania więc była to krótka przygoda)

W sumie mam tu dużo do napisania o moich kolekcjach (niektórych dziwnych), zapewne o jakieś zapomnę ;p
- znaczki pocztowe (cały duży klaser ze znaczkami z całego świata, sporo okazów przedwojennych) - monety i banknoty (zarówno stare przedwojenne monety z całego świata - nawet banknot z 1899 roku mam, jak i nowsze monety kolekcjonerskie - np. ponad 150 złotych 2 zł) - karty telefoniczne (zarówno polskie - będzie ponad 2 tysiące (niektóre są warte już ponad 100 zł według albumu), jak i około 300 zagranicznych) - pełno różnych śmieci z chipsów gum jak wspomniane przez Repa turbówki (mam cała 1 serię xP), żetony pokemon Tazo ;p, karty chio db (z tego jestem najbardziej dumny - mam ich około 500 ;p), i wiele innych gówienek ;p (muszę powiedzieć ze tych gadżetów dodawanych do gum, chipsów itp. mam mnóstwo, ale to wszystko dzięki dobrze działającemu systemowi, który jest idealny do środowiska szkolnego, nie wydając dużo kasy, zawsze miałem dużo różnych kart, naklejek, tazosów itd. Przykładowo, to że mam około 500 kart db z chio nie oznacza że wydałem kasę na ponad 500 paczek chipsów (może jedynie na 100 ;p), ale w sumie zwracała mi się w sporej części, gdyż po otwarciu chipsów i zabraniu z nich karty sprzedawałem owe grupce napaleńców po promocyjnej cenie. - modele plastikowe i papierowe (sporo tego się znajduje w stanie czekającym na sklejenie) - modele samochodzików burrago i matchbox&majorette (głównie pojazdy straży pożarnej i policji; dużo tego miałem, ale jakiś czas temu sprzedałem większość resoraków i zostawiłem sobie jedynie najlepsze) - czasopisma sportowe (również plakaty), komputerowe (np. cd-action) i komiksy kaczor donald xD - pocztówki (jest tego kilkadziesiąt kilogramów - kilka tysięcy sztuk) - pistolety i kulki do nich (wiązał się z nimi jeden z moich pierwszych "większych" interesów ;p; był czas kiedy był szał na nie, każdy kupował je, ale na (nie)szczęście się szybko psuły, a moi kumple oddawali mi zepsute, ja je naprawiałem i sprzedawałem im zarabiając na każdym parę złotych ;], do dzisiaj mam jeszcze parę pistoletów z zapasowymi magazynkami) - kolejka tt, (tzn. modele kolejki w skali 1:120, wagony, tory, drzewka budynki, sygnalizacje itd.) - szklanki Coca-Coli, Pepsi i z piw różnych - spalone, zepsute lub nie potrzebne płyty cd (wielka wieża, która sie często przewraca ;p) - płyty dvd z filmami anime (po prostu uwielbiam posiadać filmy dvd, z czego posiadam sporawą kolekcję tych filmów) - dyplomy, wyróżnienia z wszelakich konkursów i zawodów sportowych - puszki, butelki i podkładki po piwach (i po wódkach) (po prostu w wielu miejscach w pokoju leżą poukrywane puszki i butelki, które czekają aż zniosę je do magazynku w piwnicy, gdzie stoją zebrane przeze mnie i mojego brata puszki i butelki z ostatnich 25 lat) - pudełka od zapałek i od papierosów (trochę dziwne co nie ;p) - różne dziwactwa z afryki jak skorpiony, pająki zatopione żywicy na wisiorku, maski, lalki afrykańskie)

heh... fajny chial ja wiele zeczy zbieralem
-Ró|nego rodzaju naklejki -modele (plastikowe oraz z papieru) -klocki lego -GRY - kiedys mialem wielgachna kolekcje teraz mam tylko 1/4 -BMW M3 GTR - niewiem czy ktos pamieta jak w gazetach szli kupowac maly mogel BMW z spalinowym silnikiem - mam go calego ;) - znaczki pocztowe 4 i pol klasera (moze tez dzieki dziadkowi który przekazal mi ta kolekcje) - puszki z piwa (XD) - zetony z pokemonami - karty chijo z DB - teraz zbieram ruzne anime - i moja najwazniejsza kolekcja (stare pieniadze) JESLI KTOS MA JAKIES STARE PIENIADZE, CHETNIE ODKUPIE
To chyba wszystko

emm, no to ja tez sie wypowiem.. zbieralam oczywiscie: - jakies bzdurne naklejki z gum - bzdurne karty z Dragon Ball'a itp - kulki z lozysk samochodowych ^^"
potem zaczelam dorastac i zaczelam zbierac (najpeirw odkladac, a gdy uzbieralo sie duzo, to mowilam ze zbieram;p) - butelki po winach wszelakich, ale kazdego rodzaju tylko 1na butelka, naprawde pokazna byla ta moja kolekcja ^^" - kapsle po piwach, kazdego piwa 1den kapsel oczywiscie;p - kufle po piwach (ale z czasem jak braklo kasy, to sprzedalam ^^")
i wiele wiele innych rzeczy, ktorych juz nie pamietam;p Z czasem mi minela mania "zbieractwa" i wszystko powywalammmmmmmm :roll:

ja kolekcjonowałem

- karty pokemon i magic ( piękne czasy, które wspominam z łezką w oku) - karty Chio z DB - kapsle z chipsów ( pokemon itp.) -roboty -silniczki os samochodzików -rzadkie rośliny -kamyki -korki z wina -zeszyty ze szkoły
to juz koniec mojej listy

Eeee... No cóż. Ja chyba zbierałem wszystko co mogłem XD Wiele już nie pamiętam, ale na pweno zbierałem takie pierdoły jak kamienie, szyszki, kapsle itd. Także wszystko z chipsów/gum/cipakło/itd. Do dziś na szafie leży stos różnych pierdółek związanych z pokemonami C:

Odpowiedz w temacie:

Brak uprawnień aby odpowiedzieć.