300 (Trzystu)
7861
8
Film nakręcony z wielkim rozmachem.Niesamowite ilości trupów,niezapomniane walki.Wszystko to sprawia że film jest wart wydania 12-15 zł i pójść do kina. Nakręcony został on na podstawie komiksu Franka Millera (tak samo jak Sin City)
Mi osobiście bardzo podobał sie ten film.Być może gdyby został on nakręcony kilka lat temu to nie dostał bym kapy za podboje Persów z Historii w 1 klasie Liceum :/.Ekranizacja walki pod Termopilami jest dla mnie o wiele lepsza niż np takie filmy jak Troja czy Aleksander.POmysł z nakręceniem tej walki był strzałem w dziesiątke. Oby wiecej takich filmów.Ocena 10/10 Polecam każdemu obejrzenie tego wspaniałego dzieła Zacka Snydera (reżyser)
300 reżyserii Zack Snyder'a (tak jak wcześniej wspomniał Poli) opowiada o bitwie między Spartanami, a Persami, która odbyła się 480r p.n.e. Wszystko zaczyna się od przyjazdu posła Perskiego wraz z nielicznym oddziałem. Na przywitanie Pers wyciąga głowy dowódców i pokazuje je dla króla. Podczas 'rozmowy' z Leonidasem obraża jego żonę. Następnie w ładnym stylu Król Spartan pozbywa się rozmówcy i jego straży przybocznej (tak właśnie od tego momentu film powinien Wam się wydać idealny, a nie tylko wspaniały ;p) Mimo sprzeciwu rady i bez błogosławieństwa kapłanów Lenidas wyruszył wraz z 300 wojownikami do wąwozu Termopile...
Film nakręcony z wielkim rozmachem, niewątpliwym atutem jest często zwolnione tępo aby ukazać lepiej walkę i inne efekty specjalne. Poza tym skala na jaką nakręcono film aż szokuje ; o Różnorodność tego co było użyte przez Persów jest naprawdę wspaniała. Całe ukazanie tej walki i powodu walki jest czymś. Film zasługuje na 10/10 miał wszystko co trzeba : >
pzdr.
uwaga: jeśli ktoś chce obejrzeć ten film, a nie ma kasy bądź jest leniwy aby pójść do kina daję link do filmu http://www.mininova.org/tor/653118 jest to torrent download ;p Napisy znajdziecie na http://napisy.org ;)
Jedyne co mnie w tym filmie bolało to to, że Spartanie przegrali. No ale przecież historii nie przeskoczymy. Tak więc film owy polecam gorąco i powszechnie. Dlaczego ? Bo warto. I tyle.
Nie powiem pewnie nic nowego, nazywając film świetnym.. Wszystko było już powiedziane. Dodam tyle, że jestem wielkim fanem twórczości Franka Millera, a ekranizacje jego filmów - Sin City (czekam z niecierpliwością na kolejne części z udziałem kolejnych gwiazd) i 300 są po prostu genialnymi filmami. Te wrażenia, którymi byłem atakowany jako widz nie dają się opisać, po prostu coś cudownego. Po władcy Pierścieni, mało który film tak na mnie oddziaływał, a tu proszę - Sin City po prostu mnie zaczarował, z resztą podobnie jak w późniejszym czasie 300. Ten po części mroczny klimat (w Sin City uzyskany dzięki prawie czarno-białemu obrazowi, a w 300 dzięki kreaturom jakie się przewijały w filmie, np. w armii perskiej). Filmy te pozostają w pamięci na o wiele dłużej niż czas powrotu z kina do domu.
Oceny jakie bym przyznał to 9,5 zarówno dla 300, jak i Sin City, gdyż 10 zostawiam dla filmu idealnego, który po obejrzeniu zmieni moje życie w takim stopniu jak Star Wars, które oglądałem w dzieciństwie.
produkcja: USA gatunek: Dramat, Przygodowy, Wojenny data premiery: 2007-03-23 (Polska) , 2007-03-09 (Świat)
Obsada: Gerard Butler : Król Leonidas Lena Headey : Królowa Gorgo David Wenham : Dilios Dominic West : Theron Vincent Regan : Kapitan Michael Fassbender : Stelios Rodrigo Santoro : Rodrigo Santoro Andrew Tiernan : Ephialtes Andrew Pleavin : Daxos Tom Wisdom : Astinos David Leitch : Spartański bohater Dylan Smith : Centurion Maurizio Terrazzano : Wartownik Tyrone Benskin : Emisariusz perski Richard Cetrone : Spartański bohater
Ekranizacja popularnego komiksu Franka Millera, opowiadającego o przebiegu historycznej, a zarazem legendarnej bitwy pomiędzy Spartanami, a Persami - stoczonej w wąwozie Termopile w roku 480 p. n. e. Gdy grecka armia zawróciła na ojczyste ziemie, król Leonidas pozostał by spowolnić perskie oddziały. Wtedy to niewielka grupa Spartan, licząca 300tu żołnierzy, której przewodził król Leonidas, stanęła do walki przeciw kilkuset tysiącznej armii Persów.
http://wwws.pl.warnerbros.com/300/
a oto cała obsada i mały wstęp do filmu
Odpowiedz w temacie:
Brak uprawnień aby odpowiedzieć.