Logowanie Rejestracja

Manga czy Anime?

8397 10
No więc co lepsze? Manga czy Anime? Co wolicie zrobić ... obejrzeć czy przeczytać?
Ja wolę mangę gdyż lubię czytać. Nie przeszkadza mi, że trzeba ją czytać od prawej do lewej, a nawet teraz gdy otwieram książkę to zaczynam z tyłu. Po prostu przyzwyczaiłem się do tego sposobu czytania. Również wszyscy wiedzą że manga DB jest ojcem tego anime i tak jest w większości przypadkach różnych anime. Zawsze w japońskim komiksie jest więcej informacji niż w anime. Również w mandze nie natrafiamy na spoilery i wszelkiej maści zapychacze tylko cały czas śledzimy mozna powiedzieć na żywo losy naszych bohaterów. Nie ma zmien nazw miejsc, technik, bohaterów ani niczego co znajduje się w mandze. Są same czyste i prawdziwe informacje. Oprócz tego miło jest poczytać sobie prawdziwe dzieje DB, a nie oglądać coś co jest w połowie zmyślone. Anime DB jak dla mnie było klęską, niestety nie udało się dla twórców odbić mangi w ten sposób aby nie było sprzeczności ... do tego dochodzi jeszcze ten lektor :/ Ahhh Naprawdę szkoda gadać co zrobiono z tak wspaniałej szansy! Gdby anime było bardziej podobne do mangi było by w 100% lepsze! A tak to niestety ... ludzie, którzy nie kupili mangi, a widzieli tylko anime są ślepi. Nie ma co ukrywać, że bez znajomości mangi często popełniamy wiele błędów. Poza tym kreska Akiry cieszy oko i dzięki temu miło się czyta ... milej niż ogląda anime. Śmieszne hasła i motywy w anime zostały ocenzurowane co spowodowało, że oglądając Dragon Ball myślałem że zabiję tego co robił anime. No i te zniekształcone postacie :/ Wyglądające o wiele inaczej niż w mandze to naprawde żałosne ... Może i czasem w mandze ciała poturbowanych wojowników wyglądały głupio to tylko dlatego, że manga jest czarno-biała. Ale nawet gdyby anime było nie wiem jak kolorowe to nigdy nie dorośnie do stóp mangi! Taki jest mój wybór w ankiecie "Manga"!

Wszystko jak zawsze, zalezy od czegos, a konkretniej od tego, o jakiej tematyce jest dana manga czy anime. Czy jest to akcja, komedia, milosne, hentai itp. Dla mnie, czytanie mangi, wktórej cały zcas cos się dzieje, walki, czary itp. jest troche męczące i nudne, bo rysunki nie przedstawią tego w taki sposób jak animacja, dlatego tez do tego rodzaju wole anime od mangi. Jesli chodzi o reszte, to nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia, gdyz zarowno manga jak i anime, potrafia zachowac dobre klimaty, za wyjatkiem milosnych. Jak ogladam anime o tematyce milosnej, to mnie bierze, dlatego takie wole czytac w postaci mangi.

Oczywiście, że wolę Mangę. Mam dość patrzenia na zapychacze pojawiające się w Anime. Gdy czytam komiks, mogę to robić zawsze i wszędzie. A Anime jedynie z dostępem do kompa czy dvd.
W sumie to nie chce się powtarzać za vaderem, więc kończę posta :P
Vegner: Mógłbyś się bardziej przyłożyć do swoich postów...

SoLo Vip
[quote="vader"] a nie oglądać coś co jest w połowie zmyślone[/quote]
Tu się niezgodze z tobą vader, widzisz czytałem mange i oglądałem oczywiści anime i napewno nie powiem że coś jest w anime "w połowie zmyślone", oczywiście jakaś części jest zmieniona dla lepszej oglądalności, ale to nie przeszkadza :). Co do tego czy wole anime czy mange to jednak anime... w sumie przeczytałem dużo mang, ale w jakiejś chwili czy w jakimś momencie każda staje się monotonna troche, anime jednak dla jest lepszą formą poznania anime, szybciej i milej ogląda się animecje niż ogląda obrazki i czyta tekst :]. Napewno wiele osób woli oglądać anime niż czytać mange... tu dużo nie można napisać pozdr.

Manga - Jest tam wszystko szczegółowo opisane, wszystkie ataki, zachowanie etc. Trzeba czytać, a jak ktos nie lubi po poco go zmuszac, jak może obejrzeć to, tylko, ze się mniej dowie. Szybkość wydawania tez jest ważna, wiadomo, że Manga była przed anime, więc wiemy dużo więcej.
Anime Widzimy tylko to, co pokazują autorzy. Nie trzeba czytać, chyba że nie zna się języka, w którym wydawane jest Anime. A teraz ważna rzecz tzw. "zapychacze" czyli odcinki, które odchodzą od mangi, pozwalając jej się rozwijac, mówicie, że to głupota, ale nie chcielibyście czekać tydzień za mangą, a za epkiem anime opowiadającym, to co było w poprzednim chapterze dwa tygodnie, bo to by było bez sensu, a jeśli jest taki odstęp między anime i mangą to można sobie przypomnieć to, czego się zapomniało.
Więc Ja głosuję na Anime :P

Czytałam tylko raz mange i bardzo mi się spodobało czytanie od tyłu. Manga jest bardzo fajna, gdy nie możemy codziennie siadać przed telewizorem i oglądać ulubionego anime, a poza tym teraz nic nie leci w tv :/ Tylko czasami czytanie nie oddaje całego klimatu walk i zamieszania jaki się akurat dzieje. A za to w anime oddajemy się całym umysłem w daną sytuację i razem z naszymi bohaterami uczestniczymy w ich życiu i możemy się przyglądać niesamowitym walkom :mrgreen:i możemy spojrzeć na każdego z innego punktu widzenia. Dlatego mój głos powędrował do niezastąpionej anime ;)

Patrząc na postawione pytanie nie muszę się w ogóle zastanawiać przed odpowiedzią... oczywiście, że Anime.
Dlaczego Anime ? Napewno ma tu coś wspólnego moje lenistwo xD Po co wysilać wzrok, czytać, męczyć się jak można to samo obejrzeć na ekranie ? xD Poza tym z takich bardzie "normalnych" powodów to np muzyka. Lubie oglądając coś słyszeć głosy, muzykę, a nie tępo czytać w ciszy jakąś mange. Tak wiem, moge sobie puścić muzyke xD Ale nie o to chodzi. Lubie słuchać dialogów, a nie je czytać. Łatwiej mi wczuć się w daną sytuację. Bardziej się przy tym relaksuje. Napewno też ma znaczenie kreska czy ogólnie jakość anime, ale dużo jestem w stanie ścierpieć xD Lepsze to niż czytanie...
Nie zrozumcie mnie źle... to nie tak, że nie lubie czytać, albo że nie umiem xD Lubie czytać i dosć sporo czytam. Jednak książka to coś innego. To nie to samo co komiks. Nie czytuje komiksów, a co za tym idzie mang. Nie kręci mnie wizyta w empiku i czytanie tomików. Wiem, jestem dziwny, ale tego raczej nie zmienie. Wole kupić/pożyczyć/ściągnąć dobre anime i je poprostu obejrzeć...
Pozdrawiam

Mi też podoba sie bardziej manga,może dlatego że byla to moja pierwsza manga i przeczytalem ja przed ogladaniem anime.Wola manga jeszcze dlatego że jest w niej wiecej dowcipow i moza podziwiac dana postac nawet kilka minut.

głupio, ale nie czytałam mangi :oops: :oops: chyba tylko jeden tom. ^^ po prostu nie mam do niej dostępu. Więc wolę anime :mrgreen:

mieszkam w ponad 70 000 miescie w którym niema sklepu z mangą mam dwa tomy dragon ball i jednak wole anime wygląda przejżyściej mój pogląd by pewnie się zmienił gdy bym miał do mangi wiekszy dostęp :(

Odpowiedz w temacie:

Brak uprawnień aby odpowiedzieć.