Logowanie Rejestracja

Książki które przeczytaliście

3690 2
Ja przeczytałem wszystkie książki z cyklu "Harry Potter" - książki bardzo fajnie się czyta, lekko idą do mózgu, ogólnie "Pottery" mają dobrą fabułę. Następna pozycja to "Władca Pierścieni" - przeczytałem już pierwszą,drugą i trzecią część i mam zamiar zacząć od nowa. Ogólnie sześciologia ( LotR to nie trylogia, jest podział na sześć ksiąg. Naprawdę! Wystarczy przeczytać) "Władcy Pierścieni" ma podobne zalety do "Pottera" czyli: lekka książka typu fantasty, szybko wchodzi do mózgu i ma doskonałą fabułę. Oczywiście bez przeczytania książki o nazwie "Hobbit, czyli tam i z powrotem" należy nie marzyć o "Władcy Pierścieni" ponieważ jest to dopełnienie wydarzeń jeszcze sprzed sagi LotR.

hm, ja uwielbiam czytać więc przeczytałem wiele książek i moja lista będzie raczej długa :p Nie będę wymieniał lektur, bo tego dużo było, a nie każde były fajne, aczkolwiek wszystkie przeczytałem z dwóch powodów: nie miałem co robić, łatwo dostać dobrą ocenę podczas przerabiania lektury :P
Kurde, nie pamiętam wszystkich książek, które czytałem kilka lat temu, więc wymienię te, które przeczytałem w roku bieżącym.
- Wszystkie lektury (nie będę wymieniał jakie to były :p) - Saga o Krukach: Złodziej Świtu - James Barclay - cudowna książka, Krucy to najlepsi najemnicy na Balai, muszą sprzymierzyć się z tymi, których nienawidzą aby zdobyć Złodzieja Świtu, w przeciwnym wypadku całą Balaię czeka zagłada z rąk WiedźMistrzów. Sami przemierzają przez ziemie wroga, giną, walczą mieczami oraz magią, czyli książka ma wszystko co powinna mieć dobra fantastyka :P A, są też smoki, ale w tym tomie, tylko jeden i na krótko. - Saga o Krukach: Cień w Południe - James Barclay - Kolejna część 3 tomowej sagi, Krukom udało zniszczyć się WiedźMistrzów, ale na skutek rzucenia Złodzieja Świtu na niebie Balai i w wymiarze smoków powstał portal łączący dwa wymiary, krucy mają ok. 20 dni na zamknięcie tego tunelu, inaczej Balaię czeka zagłada, a miot Kaan powolna śmierć. Jeszcze więcej smoków, jeszcze więcej walki, jeszcze więcej magii :P - Saga o Krukach: Dziecko Nocy - James Barclay - Ostatni tom sagi, gdzie dziecko Erieny i Densera (magów Kruków) okazuje się Dzieckiem Jedności, które chcą zabić Czarne Skrzydła (Łowcy Czarownic), Dordover z Lystern (dwa kolegia), Krucy otrzymują znikomą pomoc z Xetesku i sami wraz z kilkoma Elfami z Gildii muszą obronić Jedność, która drzemie w dziecku, na koniec krwawej walki, Lyana (ta mała dziewczynka, córka magów) ginie, ale Al Drechar (Strażniczki Jedności) przekazują tego 'potwora' co żył w niej do Eriene i taki jest koniec, na Balai panuje spokój, Jedność zaczyna wracać, a Smoki uwięzione w 'naszym' azylu mogą wrócić do siebie. - Diablo 4: Pajęczy Księżyc - Richard A. Knaak - Jak zwykle świetna książka Diablo, odwieczna walka ze złem, między demonami, a aniołami, ma się odbyć na ziemi? - Sprawa Honoru: Dywizjon 303 Kościuszkowski Zapomniani Bohaterowie II Wojny Światowej - Lynne Olson i Stanley Cloud - Lubię historię, więc warto wiedzieć więcej niż podręcznik nas uczy, książka jest dość nudna i długo się ją czyta przez ilość nazwisk, dat i sztywnych informacji, ale można wiele się dowiedzieć o walce Polaków w Bitwie o Anglię i pod koniec II WŚ. - Dług honorowy: Amerykańscy piloci Eskadry Myśliwskiej im. Kościuszki w wojnie polsko-bolszewickiej 1919-1920 ZAPOMNIANI BOHATEROWIE - Robert F. Karolevitz i Ross S. Fenn - Kolejna długa książka, tym razem odwracane są role, nie jest napisana o Polakach walczących pod innymi sztandarami, lecz o amerykańskich pilotach w wojnie polsko-bolszewickiej. - Rozdarty naród: Polska Brygada Spadochronowa w Bitwie pod Arhnem - George F. Cholewczynski - Można tu napisać to co w Sprawie Honoru, ale to jest o innym miejscu i innych ludziach. - Gorzka Chwała: Polska i Jej los - Richard M. Watt - Tak jak w tytule, Polska i Jej los. - Narrenturm - Andrzej Sapkowski - Książka zaczyna się od dokładnego opisania seksu (od samego początku ciekawa.. XD), jest to fantastyko-realistyczna książka, w historię są wplecione wymyślone osoby, magia i potwory, arcyciekawe dzieło. - Boży Bojownicy - Andrzej Sapkowski - głowni bohaterowie przyłączają się do husytów, wraz z nimi nawracają Śląsk, wskakują na pędzący rydwan historii, mają nowe problemy, o dziwo znów przyczyną jest ktoś z warkoczem i spódniczką :D - Lux Perpetua - Andrzej Sapkowski - Ostatnia księga z Trylogii Husyckiej, od początku ciekawa jak poprzednie, a na końcu smutna, bardzo. - Kiedy Bóg zasypia - Dębski Rafał - Świetna książka o czasach rozłamu Polski, rejzy Czechów na Polskę, podniesienia głów kmieci i starych Bogów. - Imperium Smoków - Valerio Manfredi Massimo - Książka o starożytnym Rzymie, o Imperium Chińskim oraz Perskim, z wplecionymi kawałkami Legendy o Zaginionym Legionie, walka na miecze, oddanie, lojalność, boh, cudowne :P - Eragon 1- Christopher Paolini - Kupka w ładnej okładce, tfu, przereklamowany szit. - Eragon 2- Christopher Paolini - Słabe tak jak i pierwsza część, po trzecią nawet nie będę sięgał, mam nadzieję, że Eragon zginie, może wtedy książka będzie miała jakiś plus. - Dzieci Hurina - John R. R. Tolkien - Jako, że jestem fanem Tolkiena sięgnąłem po Dzieci Hurina, książka jest jakby częścią Mitologii, którą stworzył Tolkien. - Silmarillion - John. R. R. Tolkien - Powstanie świata wg. Tolkiena.
Przeczytałem pewnie jeszcze kilka książek, ale nie pamiętam, większość książek, które wymieniłem są warte polecenia, oprócz Eragona ofc p:
pzdr.

Odpowiedz w temacie:

Brak uprawnień aby odpowiedzieć.